Den cambodjanske silkes historie går tilbage til det store Angkor Wat rige. Hvor mange år man har lavet silke i Cambodja ved man ikke, men det må være kommet for over tusinde år siden sammen med den hinduistiske kultur fra Indien.
Et af kendetegnene ved silke fra Cambodja er at silken der fra er håndlavet i modsætning til silkestof fra de fleste andre steder i verden. Den silke vi forhandler bliver vævet i små landsbyer rundt omkring i landet. 

En anden fascinerende side ved Cambodjas silke er ikat traditionen. Man ivæver mønstrer i silken gennem en gammel teknik, hvor man farver tråden inden man væver. Ikatmønstrene fra Cambodja er meget smukke og klassiske. Disse mønstre er ikke nedskrevet, men er gået i arv fra generation til generation gennem hundrede af år. Vi beder ikke cambodjanerne væve vestlige design, men opfordrer dem til at holde fast i og udvikle Ikatvævningen. Ikattraditionen findes f.eks. ikke i Kina og Vietnam.

Cambodja er det land i verden der bedst har bevaret denne vanskelige og smukke tradition. I nogle lande er den næsten uddød eller blevet industrialiseret; maskinlavet ikat kan slet ikke måle sig med den håndlavede. Grunden til at Ikatvævningen er så trængt er at industrisilken har presset priserne, flere har fået råd til silke, men kvaliteten er faldet, den håndlavede silke er truet. Cambodias håndlavede silke holder endnu stand, men den vil også forsvinde eller blive industrialiseret, hvis ikke salget af den øges.

 Mange steder i Cambodja bruger man stadig naturfarver fra planter bark m.m. Naturfarver er mere dæmpede og efter eksperters mening mere holdbare end kemiske farver. Vi synes at naturfarvet silke er meget smuk og passer godt til den dæmpede skandinaviske stil. Vi sælger to former for naturfarvede silker, en lys der laves af hovedsagelig blade fra træer og en meget fin der følger de gamle opskrifter, bl.a. indigo, brohutbark og lac som er afføring fra et lille insekt der lever i træer. Denne silke tager det utrolig lang tid at lave og den er derfor meget dyr.

Under Pol Pot styret gik silkeproduktionen næsten i stå. Oprindelig producerede cambodjanerne en speciel tropisk silke, der er stærkere end nogen anden silke i verden. Denne produktion er så småt ved at komme i gang igen. Når vi kan få fat i silke lavet af den gule cambodjanske silkekokon køber vi det, da der ikke findes bedre silke i verden. Men kun ca. 10% af vores lager er af denne verdens bedste silke.

Silkeproduktionen er ikke masseproduceret, den håndlaves af vævere spredt ud over hele landet. Derfor er vores varer meget forskellige og det er umuligt af fremskaffe to stykker der er totalt ens. Væverne kan maximalt lave stykker på 22 meter og bredden kan normalt ikke laves over 90 cm, da det er bredden på de håndbyggede væve, som alle benytter Håndlavet silke har en indre sjæl og skønhed som den maskinvævede ikke ejer, den indeholder et menneskeligt element, den har historie, derfor vil vi godt bidrage til den udbredelse. 

Vi kan tilbyde varer fra vores lager. Hvis vi ikke har nok kan vi modtage bestillinger på vores metervarer og silketørklæder. Hvis nogle har et specielt ønske, ikat, ensfarvet eller speciel vævning kan vi levere det. Vi garanterer for den højeste kvalitet men må tage forbehold for leveringstid, normalt vil der gå mellem 2 til 4 måneder. Vi skal finde de rette vævere i en landsby til ordren.
 På de næste sider viser vi billeder fra silkeproduktionen og vævningen i Cambodia.
Og I kan se eksempler på nogle af vores metervarer og halstørklæder.

da_DKDA_DK